نگرانی خرم آبادی ها از سلامت لبنیات سنتی
به گزارش مینی ست، فاطمه حافظی - خرم آباد - خبرنگار: لبنیات همواره یکی از کالاهای پرمصرف سبد غذایی خانواده ها بوده است. هرچند طی یک سال اخیر قیمت آن با افزایش چند برابری روبه رو شده است و بسیاری از مردم بخش هایی از محصولات لبنی و حتی شیر را از سبد غذایی خود حذف کرده اند.
در این میان کسانی هم هستند که با وجود افزایش چشمگیر قیمت لبنیات هنوز آن را در سبد غذایی خود دارند، اما نکته آنجاست که گرانی این محصولات تمایل خریداران را به لبنیات سنتی افزایش داده است. اما سلامت این محصول برای شهروندان اهمیت بسیار زیادی دارد. در لرستان بسیاری از افراد اقدام به عرضه لبنیات سنتی می کنند که قیمت آنها نسبت به کارخانه ارزان تر و دارای کیفیت بالایی است. اما تعدادی از آنها اصول بهداشتی را در تهیه لبنیات رعایت نمی کنند و این مساله می تواند سلامت شهروندان را به خطر بیندازد؛ موضوعی که مسئولان را ملزم می کند نظارت بیشتری داشته باشند.
- رعایت بهداشت مهم است
یکی از شهروندان خرم آبادی در این زمینه به خبرنگار ما می گوید: عرضه لبنیات سنتی به یکی از شغل های رایج در شهر تبدیل شده است؛ به گونه ای که در هر خیابان یک یا دو مغازه عرضه آن وجود دارد و مردم از آنها خرید می کنند. تاج دولت اکبری اظهار می کند: اما معلوم نیست لبنیات برخی از این مغازه ها طی چه فرایندی آماده می شوند و به دست مصرف کننده می رسند. برای ما خریداران خیلی مهم است که بهداشت در این چرخه رعایت شود و مثلا شیر و ماست سالم به دستمان برسد، نه محصولاتی که سلامت ما را به خطر بیندازند.
وی می افزاید: لازم است مسئولان نظارت بیشتری بر فعالیت عرضه کنندگان لبنیات داشته باشند و کارت های سلامت و بهداشت و... آنها را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهند. صرفا پوشیدن یک روپوش در زمان فروش لبنیات کافی نیست و باید تمامی جوانب در نظر گرفته شود.
- کیفیت لبنیات سنتی در مراکز عرضه
یکی دیگر از شهروندان بیان می کند: بسیاری از مردم خرید لبنیات از مغازه های فروش لبنیات سنتی را به محصولات لبنی کارخانه ای ترجیح می دهند و به دلیل بالا بودن کیفیت لبنیات سنتی، حاضر نیستند رویه خود را تغییر دهند. در این بین لازم است مسئولان و متولیان بر سلامت و بهداشت این مواد نظارت داشته باشند تا مردم با خیال راحت آنها را خریداری و مصرف کنند.
رضا یوسفوند ادامه می دهد: نظارت ها بر تولید و عرضه این مواد مصرفی باید به صورت دقیق و حساس باشد. آنها سرشیر را در ظرف بدون درب در یخچال قرار می دهند و فروششان نیز به همین شکل است در حالی که باید درب ظرف ها بسته باشد تا از ورود هر میکروبی به آنها جلوگیری شود. وی می گوید: ما حتی به سلامت و بهداشت مواد تولیدی در برخی کارخانه ها هم اطمینان کافی نداریم، فروشگاه های عرضه لبنیات سنتی که دیگر جای خود دارند. البته همه آنها محصول ناسالم دست مشتری نمی دهند و قرار نیست همه آنها را زیر سوال ببریم.
این شهروند اظهار می کند: فرایند تولید محصولات لبنی باید در محیطی کاملا بهداشتی و سالم و عاری از هرگونه میکروب و... باشد. اما متاسفانه دیده می شود که همین افراد در خانه یا مغازه ماست، دوغ، سرشیر و... را تهیه می کنند و در ظروف یکبارمصرف می ریزند. یوسفوند می افزاید: شبکه بهداشت و اداره دامپزشکی باید بر روند فعالیت این فروشگاه ها نظارت داشته باشند و اگر فعالیت آنها غیرقانونی است، به آنها اخطار دهند و اگر هم قانونی کار می کنند، مردم را مطمئن کنند.
- لزوم نظارت مستمر
یکی دیگر از شهروندان می گوید: حالت خوش بینانه این است که برخی مغازه هایی را در سطح شهر اجاره کرده اند و در آنها لبنیات سنتی می فروشند. اما متاسفانه برخی افراد در منازل خود به تهیه انواع لبنیات می پردازند و در همان جا نیز به فروش می رسانند. فریده حسینی ادامه می دهد: قطعا محیط خانه و حیاط برای تهیه انواع لبنیات با حجم بالا که به دست مردم و مصرف کننده برسد، از لحاظ بهداشتی و سالم بودن جای مناسبی نیست. محصولاتی که به این شکل تولید می شوند از کیفیت و سلامت چندانی برخوردار نیستند. اما نمی دانم چطور برخی خانواده ها حاضر می شوند از چنین مکان هایی مواد لبنی مصرفی خود را تهیه کنند.
وی بیان می کند: این کار بازی با سلامت مردم است. اگر کسی دچار مشکل شود، در صورت پیگیری، دستش به هیچ کجا بند نیست زیرا این مکان ها هیچ گونه پروانه کسب یا مجوز فعالیت ندارند و به راحتی می توانند منکر فعالیت و فروش محصولات لبنی شوند. این شهروند می گوید: حداقل یک برنامه ریزی درست برای فعالیت این افراد انجام شود تا بتوانند مجوزهای لازم را برای فعالیت قانونی دریافت کنند و موظف به رعایت فرایند بهداشت و سلامت باشند.
- تب مالت دور از ذهن نیست
مدیرکل دامپزشکی لرستان در این زمینه اظهار می کند: مردم استان محصولات لبنی مورد نیاز خود را از مراکز مورد تایید دامپزشکی خریداری کنند. زینب محمدخانی در گفت وگو با خبرنگاران می افزاید: بیماری تب مالت در جامعه انسانی و بروسلوز بین دام ها شیوع پیدا کرده است. بروز بیماری تب مالت دور از ذهن نیست و باید مردم مباحث بهداشتی لازم را در این زمینه رعایت کنند.
وی می گوید: شیوع بیماری تب مالت طی سال های گذشته در لرستان بالا بوده، اما خوشبختانه با ورود جدی دانشگاه علوم پزشکی، مراکز بهداشت و درمان و همچنین اداره کل دامپزشکی، ابتلا به این بیماری در استان نسبت به سال های گذشته کاهش یافته است. این مسئول ادامه می دهد: دستگاه های متولی به کنترل این بیماری توجه ویژه دارند و پروتکل های دانشگاه علوم پزشکی در این رابطه اجرا می شود. محمدخانی می گوید: درخواست و توصیه بهداشتی دامپزشکی به مردم این است که محصولات لبنی خود را از مراکز مورد تایید دامپزشکی و معتبر خریداری کنند.
منبع: همشهری آنلاین