علت پوکی استخوان چیست؟
به گزارش مینی ست، یک متخصص تغذیه گفت: سبک تغذیه ای غلطی که برخی از افراد در زندگی پیش گرفته اند، آن ها را با برخی از بیماری ها مثل پوکی استخوان روبرو می کند.
به گزارش خبرنگاران، فرزانه خدایی منش، متخصص تغذیه در مصاحبه با خبرنگاران اظهار کرد: بیماری پوکی استخوان زمانی در بدن فرد بروز پیدا می کند که تولید استخوان های جدید با مرگ استخوان های قدیمی برابر نمی شود و به همین علت میزان تراکم استخوان ها کاهش پیدا کرده و فرد به این بیماری مبتلا می شود.
او اضافه کرد: عواملی که در ابتلا افراد به بیماری پوکی استخوان نقش دارند، مواردی چون عوامل هورمونی، سبک تغذیه و نوع آن، مصرف برخی از داروها مثل داروهای استروئیدی و همچنین کورتن ها را در بر می گیرند.
این متخصص تغذیه ادامه داد: سبک زندگی و شغلی که افراد به آن اشتغال دارند نیز در ابتلای آن ها به بیماری پوکی استخوان بسیار تاثیرگذار است.
زنان، قربانیان اصلی پوکی استخوان
خدایی منش خاطرنشان کرد: زنان به دلیل ساختار بدنی و فرایندهای گوناگونی که در دوره های مختلف زندگی با آن روبرو هستند، بیشتر از مردان در معرض ابتلا به بیماری پوکی استخوان قرار دارند.
او گفت: خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان افراد بزرگسال و مسن را بیش از سایر گروه ها مورد تهدید قرار می دهد و دور ماندن از این خطر مستلزم داشتن رژیم غذایی سالم و مناسب است.
این متخصص تغذیه تاکید کرد: از نظر نژاد میتوان گفت که افراد سفید پوست بیش از سایر افراد به بیماری پوکی استخوان مبتلا می شوند و همچنین افرادی که جثه کوچکتری دارند، در مقایسه با دیگران بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
پوکی استخوان و نقش غیر قابل انکار ژنتیک در این بیماری
خدایی منش گفت: داشتن سابقه خانوادگی و ژنتیک در احتمال ابتلا به پوکی استخوان نقش قابل تاملی دارد و در صورتی که پدر، مادر، خواهر یا برادر فرد به این بیماری مبتلا باشند، احتمال ابتلا فرد نیز بیشتر می شود.
او شرح داد: از جمله علائم بیماری پوکی استخوان، میتوان به علائمی مثل بروز درد در ناحیه مفاصل، مشکل در ایستادن و صاف نشستن و همچنین کوتاه شدن قد در گذر زمان و همچنین شکسته شدن استخوان ها با کوچکترین و ساده ترین ضربه اشاره کرد.
این متخصص تغذیه یادآوری کرد: بیماری پوکی استخوان به خودی خود دردناک نبوده و با آسیب دیدن و شکسته شدن استخوان ها و دردی که ایجاد می شود، موجب اذیت و آزار فرد خواهد شد.
خدایی منش اضافه کرد: بهبود شکستگی ها و جوش خوردن استخوان در افرادی که دچار بیماری پوکی استخوان هستند با کندی صورت می گیرد و حتی در مواردی هم استخوان شکسته شده بهبود پیدا نخواهد کرد.
او ادامه داد: تغییرات هورمونی که در یائسگی در ساختار بدنی زنان ایجاد می شود، به طور مستقیم روی تراکم استخوان های زنان تاثیر گذاشته و آن ها را با بیماری پوکی استخوان روبرو می کند.
این متخصص تغذیه یادآوری کرد: ترشح هورمون استروژن برای ساخت استخوان های سالم بسیار ضروری است و با پایان قاعدگی در زنان، سطح این هورمون با کاهش شدیدی روبرو شده و همین امر موجب کاهش سطح تراکم استخوان های بدن می شود.
نقش ورزش در تقویت استخوان ها
خدایی منش اضافه کرد: بروز یائسگی زودتر از موعد و همچنین برداشتن رحم پیش از 45 تا 50 سالگی، این زنان را بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان قرار خواهد داد.
او تاکید کرد: برخی از بیماری ها مثل پر کاری غدد پاراتیروئید، کاهش میزان هورمون های جنسی، اختلالات غدد فوق کلیوی و همچنین اختلالات غده هیپوفیز باعث ابتلا افراد به بیماری پوکی استخوان می شود.
این متخصص تغذیه شرح داد: برای جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان میتوان از انواع حرکات ورزشی و به ویژه ورزش هایی که باعث تقویت ماهیچه ها می شوند، مثل شنا، پیاده روی، دویدن آرام و بالا رفتن از پله ها نام برد.
پرهیز از سیگار و الکل، جهت افزایش تراکم استخوان ها
خدایی منش ترک سیگار و سایر محصولات دخانی را در جلوگیری از ابتلا به بیماری پوکی استخوان بسیار موثر خواند و گفت: ترک سیگار و الکل، تزریق داروهایی که خطر شکستگی استخوان ها را کاهش می دهند و استفاده از مکمل های حاوی کلسیم و ویتامین ها نیز برای پیشگیری از خطر پوکی استخوان بسیار مفید است.
وی اضافه کرد: تامین ویتامین D مورد نیاز بدن، دریافت کلسیم کافی و ورزش، 3 عامل مهم پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان در سایر افراد به شمار می فرایند.
این متخصص تغذیه گفت: افرادی که سن آن ها بالای 50 سال است و از لبنیات به درستی در رژیم غذایی روزانه خود بهره مند نمی شوند، باید با تجویز پزشک از مکمل های کلسیم استفاده کنند.
خدایی منش خاطرنشان کرد: مصرف سویا در رژیم غذایی روزانه برای تولید استروژن در بدن و جلوگیری از خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان بسیار مفید است.
منبع: جام جم آنلاین